زنده ماندن در اولویت نیست برای مقابله با بزرگ ترین معضل محیط زیستی چه باید کرد؟

زنده ماندن در اولویت نیست برای مقابله با بزرگ ترین معضل محیط زیستی چه باید کرد؟ نت واش: نت واش: 7 سال از تصویب قانون هوای پاک می گذرد ولی حل مسئله آلودگی هوا به رغم وجود قوانین در اولویت قرار نداشته است و این مشکل نه فقط رفع نشده بلکه امسال نسبت به سال پیش بالا رفته است.



به گزارش نت واش به نقل از مهر، در تقویم رسمی کشورمان، ۲۹ دی ماه به عنوان «روز ملی هوای پاک» ثبت شده است. به همین مناسبت، هفته جاری به عنوان «هفته هوای پاک» گرامی داشته می شود. شعار هفته هوای پاک امسال «عزم ملی برای هوای پاک با انرژی تجدید پذیر» نام گذاری شده است.
آلودگی هوا یکی از معضلات بزرگ محیط زیستی است که در خیلی از کلان شهرهای ایران به یک بحران تبدیل گشته است. در این راستا، سازمان حفاظت محیط زیست خصوصاً در بخش محیط زیست انسانی، تلاش دارد که با شناسایی علل اصلی آلودگی و ارائه راهکارهایی برای کاهش آن، شرایط زیست محیطی را بهبود ببخشد.
در شهرهایی مانند تهران، که با رشد سریع جمعیت و گسترش استفاده از خودرو های شخصی مواجهند، آلودگی هوا به یک بحران مداوم تبدیل گشته است.
در چنین شرایطی، اجرای قوانین و سیاستهای زیست محیطی، همچون قانون هوای پاک، نقش حیاتی در کنترل و کاهش آلودگی هوا ایفا می کند. این قانون با هدف کاهش آلاینده ها، کنترل منابع تولید آلودگی و توسعه حمل و نقل عمومی، تصویب شده است. یکی از مهم ترین راهکارهای کاهش آلودگی هوا، کاهش استفاده از خودرو های شخصی و گسترش حمل و نقل عمومی پاک و پایدار می باشد.
البته قانون هوای پاک در ۳۴ ماده بعد از تصویب در مجلس شورای اسلامی به تأیید شورای نگهبان رسید که دستگاه های مختلفی را ملزم به رعایت اصول و قوانینی مشخص برای دست یابی به اهداف و تامین هوای پاک خصوصاً در کلانشهرهای کشور می کرد. اما تا حالا این قانون به درستی اجرا نشده و به همین علت نتایج اثر بخشی هم نداشته است.

همچنان بخش زیادی از تکالیف قانونی اجرا نشده است

شینا انصاری رییس سازمان حفاظت محیط زیست درباره ی این مساله اظهارداشت: وقتی در اواخر دهه هفتاد شمسی، روز ۲۹ دی ماه به عنوان روز ملی هوای پاک به تصویب رسید، امید بر این بود که با اجرای برنامه ملی کاهش آلودگی هوای شهر تهران که در سال ۱۳۷۹ در هفت محور به تصویب رسید، حتی در دی ماه هم باتوجه به وقوع پدیده وارونگی دما و تشدید آلودگی هوا در این ایام از سال شاهد آلودگی هوا در تهران نباشیم. ولی اجرا نشدن برنامه ها در سالیان بعد سبب شد که نه فقط در تهران که در هفت کلان شهر کشور، آلودگی هوا به یکی از با اهمیت ترین مسائل محیط زیستی کشور تبدیل گردد.
وی اضافه کرد: بعد از گذشت هفت سال از تصویب قانون هوای پاک، همچنان بخش زیادی از تکالیف قانونی اجرا نشده است. از مجموع ۱۶ محور عملیاتی قانون هوای پاک و از ۲۲۸ حکم شناسایی شده برای ۲۳ دستگاه اجرائی، ۲۸ حکم انجام شده، ۱۳۸ حکم بصورت ناقص اجرائی شده، و ۶۲ حکم نیز انجام نشده است.

حل مسئله آلودگی هوا به رغم وجود قوانین در اولویت قرار نداشته است

انصاری بیان داشت: ارزیابی محورهای اصلی قانون هوای پاک نشان میدهد حل مسئله آلودگی هوا به رغم وجود قوانین و بخشنامه ها به دلیلهای مختلف در اولویت قرار نداشته است. به بیان دیگر نتایج خطرناک آلودگی هوا بصورت کامل درک نشده اند. مرگ های منتسب به آلودگی هوا ملموس و عینی نبوده اند و خسارات اقتصادی آلودگی هوا گرچه بارها و بارها گفته شده اند، ولی گویی شناخت دقیقی از عمق و وسعت مسئله وجود نداشته است. تا آن زمان که «سیاست های هوای پاک» فاقد اهمیت و اولویت درخور باشد، صرف وضع قوانین نمی تواند به حل مسئله منجر شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: ما در سازمان حفاظت محیط زیست به «آلودگی هوا» به مثابه یک مسئله فرابخشی نگاه می نماییم و متناسب با آن بصورت مستمر برای هماهنگی و اقدام دستگاهها در قالب قوانین و اسناد بالادستی تلاش می نماییم.

صدور حکم برای ۵ نفر از مدیران وقت که در اجرای قانون هوای پاک ترک فعل داشتند

البته علی القاصی رییس کل دادگستری استان تهران اظهار داشت: مراجع تصمیم گیر در عرصه آلودگی هوا بسیار متعددند و بعضاً دارای علاقه مندی های سازمانی متناقض با یکدیگر هستند. سیستم واحد تصمیم سازی و تصمیم گیری در عرصه آلودگی هوا در کشور وجود ندارد. تعدد و پراکندگی مجریان قوانین و مقررات و عدم تناسب میزان پیشرفت برنامه ها از دیگر مسائل است.
وی درباب ترک فعل برای برخی اشخاص دارای مسئولیت در عرصه قانون هوای پاک، اظهار داشت: در ارتباط با ترک فعل های رخ داده در دادسرای عمومی و انقلاب تهران پرونده ای تشکیل شد که بعد از انجام بررسی های تخصصی از طرف سازمان بازرسی و سایر نهادهای نظارتی، مقابل ۵ نفر از مدیران وقت به لحاظ ترک فعل و با عنوان سو استفاده از مقام و موقعیت شغلی کیفرخواست صادر و در نهایت منجر به محکومیت این اشخاص شد.

چالش های اصلی مقابله با آلودگی هوا در کلان شهرها و شهرهای صنعتی

صدیقه ترابی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست درباب بزرگترین چالش ها در مقابله با آلودگی هوا اظهار داشت: این چالش ها در شهرهای مختلف متفاوت می باشد. در کلان شهرهایی همچون تهران و مشهد، بزرگترین چالش ها ناشی از منابع متحرک، خصوصاً وسایل نقلیه و سوخت هایی است که این وسایل استفاده می نمایند. اما در شهرهایی مانند اصفهان، اراک و البرز، منابع ثابت و کارهای صنعتی بیشتر در ایجاد آلودگی هوا نقش دارند. این تفاوت ها به این معنا نیست که در شهرهایی که منابع متحرک نقش بیشتری دارند، منابع ثابت یا کارهای صنعتی هیچ سهمی ندارند، یا بالعکس. با این وجود، ریشه ای ترین مشکل ما در هر دو دسته منابع متحرک و ثابت، کنترل و مدیریت این منابع است که امیدواریم به آن توجه ویژه ای شود تا شرایط بهبود یابد.

هفته هوای پاک، نمادی از اهمیت حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی هوا است

زهره عبادتی، معاون محیط زیست انسانی اداره کل محیط زیست استان تهران، نیز درباب اهمیت هفته هوای پاک و اهداف آن اظهار داشت: هفته هوای پاک در حقیقت باتوجه به اهمیتی که حفظ محیط زیست و داشتن هوای سالم برای همه ما دارد، در ایران یک هفته را تحت عنوان هفته هوای پاک اختصاص داده اند. به طور معمول در این هفته یک سری اقدامات نمادین برای نشان دادن اهمیت حفظ هوای پاک و از بین بردن آلودگی هوا به انجام می رسد.
وی اضافه کرد: امسال شعار ملی که بابت هفته هوای پاک درنظر گرفته اند، "عزم ملی برای هوای پاک با انرژی تجدید پذیر" است که شعاری بسیار پرمعنا شمرده می شود. هم اکنون، باتوجه به مشکلات جدی که در مورد مصرف سوخت های تجدید ناپذیر مانند سوخت های فسیلی داریم، باید حتما تمام تلاش خودرا نماییم که به سوی استفاده از انرژی های تجدید پذیر حرکت نماییم تا بتوانیم سالیان طولانی از این انرژی بهره مند شویم و قسمتی از منابع طبیعی را برای نسل های آینده حفظ نماییم.

کمبود منابع اعتباری؛ چالش جدی اجرای قانون هوای پاک در تهران

معاون محیط زیست انسانی اداره کل محیط زیست استان تهران، با اشاره به چالش های اجرای قانون هوای پاک اظهار کرد: کمبود منابع اعتباری یکی از دلیلهای اصلی عدم تحقق عملکرد و خروجی مطلوب این قانون است.
وی این خصوص اظهار داشت: یکی دیگر از چالش های خیلی جدی که سبب شده قانون هوای پاک عملکرد و خروجی لازم را نداشته باشد، مسئله منابع اعتباری است. متاسفانه، منابع اعتباری مشخص و قابل توجهی برای حل مشکل آلودگی هوا درنظر گرفته نشده است و خیلی از دستگاهها به سبب عدم تامین اعتبار برای انجام وظایفشان در اجرای این قانون با مشکل مواجه گشته اند.
این مقام مسئول اشاره کرد: اجرای قانون هوای پاک نیازمند تامین اعتبارات کافی و حمایت عملی از طرف نهادهای ذی ربط است و بدون این منابع مالی، اقدامات در امتداد کاهش آلودگی هوا با موانع جدی مواجه خواهد شد.
۷ سال از تصویب قانون هوای پاک می گذرد ولی حل مسئله آلودگی هوا به رغم وجود قوانین در اولویت قرار نداشته است و این مشکل نه فقط رفع نشده بلکه امسال نسبت به سال پیش بالا رفته است. حال باید منتظر ماند و دید چه اقدام عاجل و مؤثری برای کاهش آلودگی هوا در کلانشهرها به انجام می رسد و آیا شهروندان از دست ذرات معلق راحت می شوند و می توانند با خیال آسوده و در هوایی پاک تنفس کنند یا همچنان مانند سالهای قبل دستگاهها کم کاری کرده و به بهانه های مختلف توپ مقابله با آلودگی هوا را به هم پاس می دهند؟!


1403/11/02
10:39:16
5.0 / 5
9
تگهای خبر: آلاینده , آلودگی , بحران , تولید
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است