گزارش نت واش؛

هدر رفت 80 درصدی بارندگی ها در كشور

هدر رفت 80 درصدی بارندگی ها در كشور نت واش: بگفته یک کارشناس حوزه آب حدود 70 درصد بارش ها تبخیر و حدود 11 درصد آن تبدیل به سیلاب می شود، بدین سبب حدود 80 درصد نزولات را از دست می دهیم.



به گزارش نت واش به نقل از مهر، چالش آب برای ایران که دو سوم مساحت آن خشک و نیمه خشک است، طبیعتاً مقوله تازه ای به شمار نمی رود. سالهای زیادی است که این جغرافیای پهناور با محدودیت منابع آبی مواجه بوده است؛ در گذشته هر چند میزان نیاز آبی به گستردگی شرایط فعلی نبوده، اما روش های سنتی تا حدی این چالش آبی را مدیریت می کرده است.
سال های سال است، روزهای آغازین نیمه نخست سال این جمله در صدر اخبار حوزه آب و برق قرار می گیرد: «روزهای گرم سال زودتر از زمان پیش بینی شده، شروع شده اند!» این عبارت هر چند خلاف واقعیت نیست، اما باتوجه به آب و هوای ایران، می توان گفت موضوع جدیدی نیست که نیاز به بررسی و واکاوی دقیق داشته باشد. از سویی دیگر بگفته رضا اردکانیان، وزیر نیرو، الگوی آب و هوایی در دنیا و البته ایران در حال تجربه یک روند سینوسی است. به این معنا که در یک سال، ترسالی بی سابقه ای را تجربه می نماییم و در سال بعدی با خشکسالی شدید رو به رو می شویم. با در نظر گرفتن چنین تغییری، منطقی ترین اقدام، تعریف چند مدل برنامه ریزی مختلف از سطوح مختلف است. اینکه چه دست اقداماتی باید در کوتاه مدت، میان مدت و طولانی مدت صورت گیرد، تا در روزهای پر آبی بیشترین بهره برداری و ذخیره سازی آب را داشته باشیم و در ایام کم آبی، با بهترین شکل نیاز بخش شرب، صنعت و کشاورزی را برطرف نماییم.
کدام استانها کم بارش هستند؟
سال آبی جاری به گواه خیلی از متخصصین یکی از خشک ترین سال ها به شمار می رود؛ چنانچه در زمستان سال گذشته، بارش برف و باران مطابق پیش بینی های سازمان هواشناسی نبود و بهار سال جاری نیز میانگین حجم بارندگی های کشور عدد قابل توجهی نبوده است.
طبق آخرین اظهارات حمیدرضا جانباز، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور در تعداد زیادی از استان های مرکز فلات ایران و استان های شرقی میزان بارش بسیار کاهش پیدا کرده است، مانند استان سیستان و بلوچستان که کمتر از ۱۰ میلی متر کاهش در آن ثبت شده است. همین طور استان های خراسان جنوبی، کرمان، جنوب فارس، یزد و بخش هایی از اصفهان و سمنان گرفتار کمبود شدید بارش هستند.
به گفته این مقام مسئول برمبنای برنامه ریزی ها مقرر است در شهرها و روستاها کمترین تنش آبی را داشته باشیم که بر این اساس ۶ محور تدوین شده است. بدین سان افزایش ظرفیت تامین آب، کاهش میزان هدر رفت آب، افزایش میزان ذخیره سازی آب، اطلاع رسانی عمومی و آموزش همگانی و درخواست از مشترکان برای مدیریت مصرف از آن جمله است. ایجاد شبکه های هوشمند نیز در دستور کار شرکت های آب و فاضلاب در سراسر کشور است و اهتمام می نماییم با مدیریت فشار، آب مناسبی را ذخیره و در پیک مصرف استفاده نمائیم.
حال ذخایر آب سدها خوب نیست
این در حالی است که آخرین گزارش وضعیت سدهای بزرگ کشور تا ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ نشان می دهد، به تبع سیر نزولی بارش ها، حجم ورودی آب از شروع سال آبی ۱۴۰۰-۹۹ تا حالا برابر با ۲۲ میلیارد و ۳۲۰ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به زمان مشابه سال آبی پیش از آن (۳۷ میلیارد و ۳۵۰ میلیون مترمکعب)، بیان کننده کاهش ۴۰ درصدی ورودی آب به مخازن سدهای کشور است. آخرین وضعیت سدهای کشور نشان میدهد که میزان ذخایر آب در مخزن سدها به ۲۹ میلیارد و ۶۷۰ میلیون مترمکعب رسیده که در مقایسه با سال آبی ۹۹-۹۸ (۳۶ میلیارد و ۸۳۰ میلیون مترمکعب) دارای ۱۹ درصد کاهش است.
البته مشکل آب در کشور ما تنها محدود به بخش صنعت آب نمی گردد و دامنه آن صنعت برق و تولید برق از نیروگاه های برقآبی را نیز متأثر می کند؛ در همین راستا محمد حسن متولی زاده، مدیرعامل شرکت توانیر از کاهش ۴۰ درصدی تولید نیروگاه های برق آبی به سبب کمبود بارش ها آگاهی داد. بدین سان می توان گفت حال و روز آبی کشور مطلوب نمی باشد و نیمه نخست سال درصورت رعایت نکردن سیاست های مدیریت مصرف، با چالش پشت سر می گذاریم. البته بگفته متخصصین سیاست های مدیریت مصرف آب، مقوله ای نیست که یک شبه ثمر دهد بلکه زمان بر است.
کاهش تلفات تبخیر و سیلاب، اولویت نخست مدیریت چالش آب
حمید سینی ساز، کارشناس حوزه آب در گفتگو با خبرنگار مهر درباره راه حل کوتاه مدت، میان مدت و طولانی مدت چالش آبی کشور باتوجه به خشکسالی یا ترسالی هایی که بطور سینوسی شاهد آن هستیم، اظهار داشت: ما باید بطور همزمان به سمت کاهش چشم گیر تلفات تبخیر و تلفات حاصل از سیلاب ها در کشور گام برداریم. با تسریع نفوذ دادن آب به سفره های آب زیرزمینی در حقیقت در راه اجرائی شدن هم زمان این دو هدف حرکت کرده ایم.
وی اضافه کرد: اگر آبی که بر اثر بارندگی شاهد آن هستیم در سفره های آب زیرزمینی نفوذ داده نشوند، یا بر اثر تابش نور خورشید و وزش باد تبخیر می شوند یا با جاری شدن روی زمین در سراشیبی ها، قدرت تخریبی می یابد و علاوه بر ایجاد لطمه از دسترس خارج می شود. اگر از شروع بارش ها بتوانیم این نزولات را به سمت سفره های آب زیر زمینی نفوذ دهیم از تلفات حدود ۷۰ درصدی آب باران در کشور، کاسته ایم.
سینی ساز با اعلان اینکه حدود ۱۰ تا ۱۱ درصد بارندگی های کشور تبدیل به سیلاب می شود، افزود: بدین سبب حدود ۸۰ درصد از نزولات آسمانی را از دست می دهیم. این در حالیست که با مدیریت این از میان رفتن آب، حتی به میزان ۳۰ تا ۴۰ درصد، می توان شاهد تعریف منابع آبی جدید برای مدیریت چالش آب کشور باشیم. بدین سبب ایران تنها می تواند در مجموع از ۲۰ درصد منابع آبی خود استفاده نماید که حتی در خیلی از موارد از همین میزان نیز بهره برداری حداکثری ندارد.
این کارشناس حوزه آب گفت: در این میان نباید سهم تلفات شبکه توزیع و انتقال آب را فراموش کنیم؛ اما این رقم ۸۰ درصدی هدررفت نزولات آسمانی و تبخیرات، بطور کامل از دست می رود.
وی توضیح داد: در وهله نخست باید رقم تلفات سیل و تبخیر آب را که می توان آنرا مهار و مورد استفاده قرار دهیم، کم کرد یا به سفره های آب زیر زمینی منتقل نماییم. آن هم در شرایطی که سفره های آب زیرزمینی به هیچ عنوان شرایط مطلوبی از نظر ذخیره سازی ندارند.


منبع:

1400/02/09
20:53:00
5.0 / 5
1461
تگهای خبر: آب , آب و فاضلاب , برق , تولید
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است