برنامه محوری و رقابت پذیری دو اصل اساسی جهش تولید است

برنامه محوری و رقابت پذیری دو اصل اساسی جهش تولید است نت واش: در نشست علمی تخصصی مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری عنوان شد، مسئله مهم کشور مسئله اقتصاد است، تحریم های غرب، نظام توزیع رانتی و منطق حکمرانی در ایران را هدف قرار داده است، در اقتصاد عمده مشکل در ساختارهای اقتصادی و تصمیم گیری است، جهش تولید به مدلول استفاده حداکثری از ظرفیت ها و امکانات نرم افزاری و سخت افزاری برای پایدار کردن نرخ رشد اقتصادیست.



به گزارش نت واش به نقل از ایسنا یکصد و شصت و سومین نشست علمی تخصصی این مرکز با عنوان "الزامات و راهکارهای عملیاتی تحقق شعار سال ۱۴۰۳؛ با تکیه بر مشارکت بخش خصوصی" اجرا شد. در این جلسه دکتر محمّد قاسمی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه و رییس مرکز پژوهش های اتاق تجاری، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به عنوان مدیر علمی و همین طور دکتر حمیدرضا فولادگر؛ عضو هیئت علمی دانشگاه و رییس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس دهم و دکتر وحید شقاقی شهری؛ عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی به عنوان سخنرانان این جلسه به ایراد نقطه نظرات خود پرداختند.

به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری، در آغاز نشست، محمّد قاسمی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه و رییس مرکز پژوهش های اتاق تجاری، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به عنوان مدیر علمی نشست اظهار داشت: شعار سال ۱۴۰۳ تحت عنوان جهش تولید با مشارکت مردم، نیاز به تبیین دارد. هفته گذشته در ملاقات کارگزاران نظام با مقام معظم رهبری، ایشان تاکید کردند که باید یک گروهی برای تبیین این شعار و سیاست هایی که منجر به تحقق آن می شود فکر کنند و اگر قرار باشد که ما به یک مدار صحیح برگردیم که تولید را جهش بدهیم و مشارکت مردم را در امر تولید افزایش دهیم، یک تفکر متفاوت با آن چیزی که ما را به این وضعیت موجود رسانده نیاز است.

وی افزود: در دهه ۱۳۵۰ تفاوت ما با سایر کشورهای صادر کننده نفت در این بود که ایران توانسته بود یک بنیان تولیدی بوجود آورد و این امر مهمی در سیاست های ارزی، پولی و مالی است. پس از آن که ما در دهه ۱۳۵۰ با یک حجم عظیمی از درآمدهای نفتی مواجه شدیم، طلیعه چند اشکال اساسی در آن زمان بنیان نهاده شد که مواردی همچون تغییر فرهنگ مصرفی مردم و ایجاد سطح رفاهی نامتناسب؛ ایجاد نظام اداری فربه و توزیع کننده و مصرف کننده منابع نفت و گاز که کمتر در خدمت تولید است؛ عدم تکمیل زنجیره های ارزش و تامین در داخل کشور؛ شکل دهی به ساختار سیاسی در دولت و مجلس که عمدتاً رویکرد توزیعی دارند و بصورت دائمی درحال تولید توقعات جدید در سطح جامعه هستند و در سمت دیگر ایجاد گروههای رانت جو در میان سیاستمداران و فعالان اقتصادی همچون نمونه آنهاست. همین موضوع موجب شد که اقتصاد ایران در دهه ۱۳۸۰ نیز همانند اقتصاد ایران در دهه ۱۳۵۰ عمل کند.

دکتر محمّد قاسمی اضافه کرد: از نخستین دور تحریم های اولیه و ثانویه آمریکا مقابل ایران در دوره کلینتون و خصوصاً از شروع دهه ۹۰ شمسی و با جدی تر شدن تقابل ایران و آمریکا و قدرت های غربی، یکی از مهم ترین ابزارهای تحریم، ایجاد موانع گوناگون برای سرمایه گذاری و توسعه بخش نفت و گاز در ایران و سپس کاهش میزان صادرات آنها بوده است. در حقیقت بنظر می رسد تحریم های غرب منطق حکمرانی در ایران را هدف قرار داد.

رئیس مرکز پژوهش های اتاق تجاری، صنایع، معادن و کشاورزی ایران اشاره کرد: دشوار شدن مدیریت بخش عمومی و افزایش کسری های آشکار یا پنهان بودجه، دشوار شدن مدیریت منابع ارزی، کاهش سرمایه گذاری، پایدار شدن تورم های بیش از ۳۵ درصد، کاهش توان بنگاه های اقتصادی در خلق سود اقتصادی و کاهش سرمایه اجتماعی دولت ها همچون نتایج ادامه رویکرد معمول برای مقابله با تحریم ها است.

این استاد دانشگاه در ادامه اضافه کرد: شعار سال به مفهوم تعیین اولویت کشور است و مشخص است که تحقق این اهداف زمان بر است. در عرصه اقتصاد عمده مشکل در ساختارهای اقتصادی و تصمیم گیری است و لیست مشکلات و راهکار ها حدودا قابل پیش بینی و تکراریست و با اقدامات ضربتی در عرصه های مختلف می توان امیدوار به رشدهای کوتاه مدت بود. اما جهش تولید و بعد از آن رشد پایدار نیازمند تغییرات ساختاری و نهادی است. در کوتاه مدت بزرگ ترین محدودیت رشد منابع کافی است. در نتیجه مشارکت مردم در اقتصاد هم در مرحله تولید و هم در مرحله توزیع مواهب نیازمند طراحی سازوکارهای مالی(شیوه مشارکت عموم در سرمایه گذاری) و هم سیاست های مالیاتی و حمایتی است.

قاسمی در ادامه به بیان پیشنهادهای سیاستی اتاق تجاری ایران برای تحقق شعار سال ۱۴۰۳ پرداخت و ضمن تقسیم این پیشنهادها به دو قسمت کلان و بخشی، اظهار داشت: در سطح کلان باید به مواردی همچون پذیرش سازوکارهای بازار، سیاست های پولی و بانکی، سیاست های مالیاتی تامین اجتماعی، توسعه صادرات و تجارت، قضایی و حقوقی، دیپلماسی اقتصادی توجه کرد و در سطح بخشی نیز باید مواردی همچون انرژی، طرح های کلان پیشران و زنجیره ارزش، مسکن و خدمات فنی و مهندسی، ترانزیت و اقتصاد دریا محور، ارتقای تولید محصولات کشاورزی و گردشگری را مورد توجه قرار داد.

در ادامه نشست، حمیدرضا فولادگر؛ عضو هیئت علمی دانشگاه و رییس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس دهم، اظهار داشت: شاید امسال سیزدهمین سالی باشد که شعار سال حول محور موضوعات اقتصادی انتخاب می شود و دلیل آن هم چیزی به غیر از اهمیت موضوع اقتصاد برای کشور نیست و همچنان مسئله اصلی کشور مسئله اقتصاد است و این در حالیست که طی چند ساله اخیر موضوع تولید به عنوان شعار سال انتخاب می شود و بیشتر صاحب نظران روی این مساله توافق نظر دارند که بهترین راه برون رفت از شرایط فعلی اقتصادی پشتیبانی از تولید است.

فولادگر افزود: جهش تولید به مدلول استفاده حداکثری از ظرفیت ها و امکانات نرم افزاری و سخت افزاری برای پایدار کردن نرخ رشد اقتصادیست. به توجه به این که امروز بحث فناوری و الکترونیک در جهان مطرح است، باید تعریف جهش تولید را اینگونه تغییر داد که جهش تولید به مدلول استفاده حداکثری از ظرفیت ها و امکانات نرم افزاری و سخت افزاری برای رسیدن به یک نرخ رشد اقتصادی باتوجه به پیشرفت های فناوری است. اقتصاد جهانی تحت تأثیر فناوری درحال پویایی و نو شدن است و بدین سبب باید باتوجه به تکنولوژیهای جدید برای رشد نرخ اقتصادی کشور کوشش کرد.

رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس دهم در ادامه به موانع جهش تولید پرداخت و مواردی همچون فقدان راهبرد توسعه صنعتی، محیط نامطلوب کسب وکار، بی ثباتی در سیاست ها و تصمیمات اقتصادی، کافی نبودن امنیت سرمایه گذاری، عدم شفافیت در رقابت پذیری و وجود انحصارات، عدم هدفمندی در یک سری از اقدامات حمایتی، وجود مسیرهای پرسودتر در کارهای رقیب تولید و بازارهای غیرمولد و همین طور هدایت نقدینگی مردم به سمت تولید و پایین بودن راندمان را همچون موانع موجود در راه جهش تولید دانست.

حمیدرضا فولادگر در ادامه به بیان اهداف سیاست های اصلاحی پیشنهادی در تولید ملی و پشتیبانی از کار و سرمایه ایرانی پرداخت و اظهار داشت: حاکم شدن رویکرد تولید محوری در اقتصاد و کارآفرینی در جامعه، رشد تولید و تسهیل تأسیس و توسعه واحدهای تولیدی، رقابت پذیری در اقتصاد و تولید، بهینه سازی زنجیره ارزش تولید کالاها و خدمات، تولید صادرات محور کالاهای با ارزش افزوده بالا، اشتغال پایدار و مولد خصوصاً برای فارغ التحصیلان دانشگاه های کشور، افزایش سهم محصولات دانش بنیان با فناوری بالا در تولید کشور، توسعه فرهنگ پشتیبانی از سرمایه و کار همچون اهداف این سیاست های اصلاحی است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه در ادامه به بیان راهبردهای موجود برای رسیدن به این سیاست ها پرداخت و گفت رسیدن به این اهداف مستلزم رقابتی شدن اقتصاد با رویکرد تقویت بخش خصوصی و تعاونی ها، ارتقای راندمان، تولید برنامه محور و رقابت پذیر، ارتقای حقوق مالکیت، بهبود مستمر محیط کسب وکار و هدایت نقدینگی به سمت تولید است.

در ادامه این جلسه، وحید شقاقی شهری؛ عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی، ضمن اشاره به اهمیت بحث تولید در اقتصاد اظهار داشت: آمارهای جهانی در اقتصاد نشان میدهد که در اقتصاد جهانی هم اکنون کشورهای چین، آمریکا و هند به ترتیب رتبه های اول تا سوم اقتصادی هستند و این در حالیست که طبق آینده پژوهی های انجام شده در عرصه اقتصاد در دهه ۲۰۷۰ کشور هند به یک اقتصاد پویا و قوی و حتی قویتر از چین تبدیل خواهد شد.

وی در ادامه اشاره کرد که تجربه دنیا بطور روشن نشان داده است که کشوری مثل سنگاپور که در گذشته یک کشور فقیر بود با انجام سه اصل شایسته سالاری، عملگرایی و صداقت و فساد زدایی توانست به یک کشور نیمه توسعه یافته تبدیل گردد.

این عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی سه محیط شامل محیط غیررقابتی، محیط ناسالم کسب وکار و محیط بی ثبات اقتصاد کلان را به عنوان موانع جهش تولید در اقتصاد بیان کرد. در این سه محیط، فساد و ذی نفعان بسیاری وجود دارد که مانع از حرکت اقتصاد به سمت تولید می شود.

در انتهای نشست، کارشناسان و صاحب نظرانی که بصورت حضوری و مجازی در نشست شرکت داشتند به بیان نقطه نظرات و طرح سؤالات خود پرداختند.

شایان ذکر است این جلسه بصورت حضوری و مجازی و با مشارکت دستگاه های اجرائی ملی و استانی، دانشگاه ها، اندیشکده ها و مراکز پژوهشی کشور در سالن دکتر عظیمی مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری انجام شد.





منبع:

1403/01/25
10:47:51
5.0 / 5
478
تگهای خبر: ابزار , بازار , بودجه , تجاری
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است