نبرد با دستان خالی

پنجه آتش بر پیكر توسكستان

پنجه آتش بر پیكر توسكستان آتشی كه به جان جنگل های توسكستان افتاده پس از گذشت 6 روز همچنان شعله ور است و صعب العبور بودن منطقه و وزش باد عملیات اطفای حریق را طولانی كرده است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- اعظم محبی: جنگل های هیرکانی واقع در شمال و جنوب گلستان یکی از مهم ترین اندوخته های زیستگاهی کشور و جهان شمرده می شود که در سال قبل چهار نقطه از آن بعنوان میراث طبیعی جهان به ثبت رسیده و این امر وظیفه مردم و جوامع پیرامونی و مدیران را برای حفظ این میراث باارزش دوچندان کرده است.
حفاظت از این مواهب الهی وظیفه خطیری است که باید توسط همه جوامع ذینفع همچون نهادهای متولی مانند منابع طبیعی و محیط زیست با جدیت بیشتری پیگیری شود. احصا خطرات و تهدیدات این مناطقِ رویشگاهی باارزش و تهیه طرحی جامع برای پاسداشت و حفاظت از آن یکی از اولین ملزوماتی است که باید مد نظر مدیران ارشد استان قرار گیرد.
مشهودترین تهدید فراروی این زیستگاه ها وقوع آتش سوزی است که باید با شناسایی کانون های پرریسک و مستعد حریق و ایجاد پایگاه های مجهز و نیروی عملیاتی کافی، آمادگی لازم برای مواجهه با این تهدید را فراهم ساخت؛ ضعفی که در حریق چند روز گذشته ارتفاعات جنگلی توسکستان هویدا بود.
هرچند مساعی و اهتمام شبانه روزی ۶۰۰ نفر از نیروهای عملیاتی در هفته گذشته را شاهد بودیم اما مهارنشدن حریق نشان داد که همچنان نیازمند برنامه ریزی های مدون برای مقابله با این تهدیدات همچون ارتقای سطح بهره مندی از تجهیزات نوین اطفای حریق و دوربین های پایش مناطق هستیم تا در حوادث بعدی بتوانیم سریع تر آتش های اینچنینی را مدیریت نماییم.
عقیل مهقانی، عکاس گلستانی که در منطقه حریق حضور داشته، نبود مدیریت جامع را علت طولانی شدن حریق بیان می کند.
وی به خبرنگار مهر اظهار داشت که باوجود کوشش برای انعکاس آنچه در محل حادثه می گذرد، به سبب عدم درک مدیران از نقش رسانه در هنگام بحران، نتوانسته زحمات مأموران عملیاتی را به تصویر بکشد.

مصطفی حسن زاده دیگر عکاس گلستانی هم به خبرنگار مهر اظهار داشت: بنده با نیروهای محیط زیست و منابع طبیعی و چند نفر از نیروهای مردمی به منطقه رفته و به بخشی رسیدیم که امدادگران با بیل و تیشه و دبه پنج لیتری آب مشغول ایجاد آتش بر و مدیریت آتش بودند.
وی بر صعب العبور بودن منطقه تاکید کرد و اضافه کرد: این نفرات گروه بندی شده و با حداقل هایی که داشتند مشغول اطفای حریق بودند.
درختان سبز به ندرت سوخته اند
در جلسه مدیریت بحران هم که روز جمعه با حضور استاندار گلستان برگزار شد، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اعلام نمود: نیروهای اعزامی در منطقه گرفتار آتش با تمام توان در حال مهار و اطفای آتش هستند.
سقوط تخته سنگ ها، وزش باد و حرکت کنده ها به اطراف سبب گسترش آتش شده است ابوطالب قزلسفلو افزود: اصل سوختنی ها، بوته های منزول که حالت رزین داشته و درختان سرپا خشک و افتاده هستند و درختان سرپا سبز به ندرت سوخته اند.
یکی از بومی های منطقه که دو روز در منطقه گرفتار حریق حضور داشت و نخواست نامش فاش شود، به خبرنگار مهر اظهار داشت: به سبب شیب زیاد منطقه معمولاً شاهد تشدید گسترش آتش در طول شب بودیم و وزش باد و سقوط تخته سنگ ها و کُنده های نیمه سوز از مناطق بالادستی به سمت اعماق دره سبب می شد تا لکه های پراکنده آتش با سرعت زیادی گسترش یابند.
وی درباب گونه های سوخته شده اضافه کرد: بلوط، مازو، بلندمازو، منزول، بارانک، ال، ولیک، کندس، افرا، کچف و سیاه تلو همچون گونه های درختی و درختچه ای و فرفیون و علف های فوربی همچون گونه های علفی خسارت دیده در این حریق هستند.

آب پاشی بالگردها کارآیی لازم را نداشت
این فعال محیط زیست گلستانی بیان کرد: منطقه درگیر حریق، محل زندگی گونه های حیات وحش از قبیل خرس، پلنگ، مرال، شوکا، گرازوحشی و سیاه گوش بوده که به سبب استشمام بوی دود و فرار از منطقه، لاشه متعلق به گونه های مورد اشاره در منطقه مشاهده نشد.
به گفته وی یکی از دلیلهای طولانی شدن مهار حریق، صعب العبور بودن مسیرهای منتهی به کانون آتش بود که بعضاً در بعضی از مناطق تا ۶ الی هشت ساعت نیازمند پیاده روی و عبور از سنگلاخ ها و دره هایی با شیب بسیار بالا است و همین مورد انتقال تجهیزات و ادوات مانند بیل، فلکسی بک، شن کش، تبر و غیره را سخت تر می کرد.
وی بیان کرد: بالگردها هم به سبب دود غلیظ حاکم بر منطقه کارایی چندانی نداشته و ۱۰ درصد آب پاشی بالگردها به هدف می رسید.
عدم بهره گیری کافی از نیروهای بومی
یکی دیگر از بومیان منطقه که از دومین شب حادثه در محل حضور داشته، به خبرنگار مهر اظهار داشت: یکی از بزرگترین مشکلات اطفای حریق، نبود امکانات و استفاده نکردن از نیروهای بومی و محلی است.
سید ابوالفضل موسوی که ساکن شهر جلین است، اضافه کرد: ۹۰ درصد نیروهای بکارگیری شده از نیروهای منابع طبیعی و محیط زیست بوده که به سبب عدم آشنایی به منطقه و نداشتن امکانات بعضاً نیازمند هدایت افراد بومی هستند.

وی مناطق درگیر حریق را پنبول چال، مازوآرام، چگل دوک، گچه، اوبن و گردنه دنبلیانی اعلام نمود و اظهار داشت: نیروهای بومی از جلین، روستاهای نومن، اصفهانکلاته، توسکستان، دودانگه، قرن آباد و غیره بوده که در اطفا حریق شرکت داشتند.
موسوی شیب بالای منطقه را عامل طولانی شدن روند اطفا حریق برشمرد و اظهار داشت: جنگل پر از تنه های خشک بوده و بیشترین خسارت هم به مناطقی این چنینی وارد شده است.
وی بیان کرد: یک روز، نقطه ای از جنگل را پاکسازی کرده و بنا داشتیم بامداد روز بعد، اطفا منطقه دیگر را شروع نماییم که مشاهده کردیم به سبب حرکت تنه ها به پایین دست، آتش باردیگر در همان نقطه شعله ور شده است.
موسوی متذکر شد: باید با بهره گیری از موتور اره تنه های سوخته را جدا و با زدن آتش بر، حریق را مهار کرد.
باران می تواند جنگل را نجات دهد
وی با اعلان اینکه باید آذوقه و آب در اختیار نیروها به قدر کافی قرار گیرد، اظهار داشت: به نظر بنده اگر باران نیاید تا ۲۰ روز دیگر آتش سوزی ادامه دارد.
موسوی با تاکید بر اینکه باید از نیروهای بومی از سمت قرن آباد استفاده گردد تا از پیشروی آتش جلوگیری کرد، اضافه کرد: سه نقطه وسیع گرفتار حریق شده و درختان بااینکه خشک نشده و سرپا هستند اما لطمه دیده و بیش از ۱۵۰ هکتار درگیر آتش است.

وی اشاره کرد: این نقطه مسیر گردشگری و کوهنوردی نیست و بنظر می رسد که شکارچی عامل این بی احتیاطی بوده است.
موسوی اظهار داشت: این حریق نیازمند استقرار قرارگاه در محل حادثه بوده تا از همان نزدیکی آتش را مدیریت کرد.
کمبود امکانات نداریم
فرماندار گرگان هم به خبرنگار مهر اظهار داشت: کمبود امکانات و تجهیزات در منطقه نداشته و به تمام افرادی که اعزام می شوند، تجهیزات داده می شود.
محمد حمیدی اضافه کرد: ۹۰ درصد نیروها، محیط بان و قرقبان بوده که تجهیزات لازم و تجربه کافی دارند و از نیروهای بومی کوهنورد و با تبحر بالا هم استفاده می شود.
وی از فراخوان نیروهای منابع طبیعی در استان آگاهی داد و بیان کرد: از همان روز اول دو بالگرد برای پشتیبانی و آبپاشی در استان داشتیم و درخواست یک بالگرد جدید هم داده شده اما به سبب موقعیت منطقه و صخره ای بودن و وجود مه و دود تاکید ما استفاده از نیروها و خاموش کردن زمینی است.
فرماندار گرگان در مورد مساحت درگیر آتش هم افزود: آتش نقطه به نقطه و جزیره ای بوده و هنوز به صورت کلی برآورد نشده که چه میزان درگیر آتش شده است.
حمیدی اشاره کرد هر روز دو نوبت جلسه مدیریت بحران شهرستان با حضور مدیران مربوطه تشکیل و انتخاب نیروها و برنامه ریزی ها برای اعزام و پشتیبانی از این افراد تصمیم گیری می شود.
وی اشاره کرد: حداقل ۸۰ نفر شبانه در منطقه حضور داشته و در طول روز هم ۱۵۰ نفر اعزام می شوند.
سرمایه های طبیعی گلستان در سایه ضعف امکانات خسارات سنگینی به خود دیده و برای جبران آن سال ها زمان نیاز است بدین سبب مسئولان استان باید در امتداد ارتقای تجهیزات اطفای حریق منابع ملی حرکت کرده تا خسارت وقایعی چون آتش سوزی کمتر شود.

1399/08/17
13:37:16
5.0 / 5
2294
تگهای خبر: آب , بحران , محیط زیست , منابع طبیعی
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است